Monde de Fleur

Ősz van, ősz 5. rész - Dió

Sziasztok!
Sorozatunk új része egy nagyon finom és hasznos termésről, a dióról fog szólni; ami ősszel és télen is jó barátunk. Én személy szerint az ízét és a látványát nagyon szeretem, sőt, az illatát is (főleg parfümben); de összeszedni…azt a legkevésbé sem. Magában is szeretem elrágcsálni, főleg sajttal és almával, de sütiben egyenesen imádom. A kutyám is így van vele, amikor a mamám diót pucol, mindig lopkod belőle, gurigatja, feltöri és kieszi a lényeget 🙂

Amiért jót tesz nekünk
Diónak sok hasznos tulajdonsága van, teli van ásványi anyagokkal (többek közt cinkkel, vassal, kalciummal), vitaminokkal és rostokkal. Tartalmaz E-vitamint és antioxidánsokkal, ezért hatékony a rák és a szívbetegségek ellen. Ha valaki hasonló problémákkal küzd, mint én, akkor eszegesse szorgosan, meeeeert a triglicerid-szintet is segít kordában tartani. Az emésztést is segíti, jó a bél- és a gyomorhurut ellen.
Díszítsünk dióval
Nekem teljesen natúran, egy szép edénybe rakva is tetszik a dió, de szuperül ki lehet haszni, hogy ketté lehet törni. Fel lehet fűzni, ajtódíszt is  könnyen lehet belőle készíteni. Aki nagyon szeret pepecselni, úszógyertyát is készíthet a félbetört héjából vagy éppen kicsi játéknak “bölcsőt”. Nem akarok ennyire előre ugrani, de aranyszínű festékkel lefújva és szalagra fűzve tökéletes karácsonyfadísz.
PicMonkey ff

 

Süssünk dióval

Tudom, hogy sós környezetben is megállja a helyét, de nálam ez csak annyit takar, hogy sajttálhoz az alma mellé rakok diót is 🙂 Viszont süteményeben nagyon szeretem,  az Eszterházy torta és a zserbó sokunk kedvence. Sokféle keksz, aprósüti készíthető belőle; sőt diókrém is. Az én személyes kedvencem a Holdacska, de csak mi hívjuk így, eredetileg azt hiszem diós kifli név alatt fut. Csak annyi vele a probléma, hogy nem diétás, viszont nem lehet abbahagyni…

Holdacska

Hozzávalók:

* 300 g liszt

* 270 g margarin

* 120 g darált dió

* 90 g cukor

* plusz íz: fahéj, citrom, vanília (ki mit szeret)

+ megszóráshoz porcukor; ezt is nyugodtan ízesíthetjük

Összedolgozzuk a hozzávalókat és rudat sodrunk belőle; ebből csipkedünk le darabokat, amiket még picit sodrunk és kifli alakba hajtunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket és kb 160-170 fokon 15-20 percig sütjük őket. Miután kihűltek, megporcukrozzuk őket és lehet csemegézni 🙂

süti

új aláírás

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!