Sorozatunk új része egy nagyon finom és hasznos termésről, a dióról fog szólni; ami ősszel és télen is jó barátunk. Én személy szerint az ízét és a látványát nagyon szeretem, sőt, az illatát is (főleg parfümben); de összeszedni…azt a legkevésbé sem. Magában is szeretem elrágcsálni, főleg sajttal és almával, de sütiben egyenesen imádom. A kutyám is így van vele, amikor a mamám diót pucol, mindig lopkod belőle, gurigatja, feltöri és kieszi a lényeget 🙂
Amiért jót tesz nekünk
Diónak sok hasznos tulajdonsága van, teli van ásványi anyagokkal (többek közt cinkkel, vassal, kalciummal), vitaminokkal és rostokkal. Tartalmaz E-vitamint és antioxidánsokkal, ezért hatékony a rák és a szívbetegségek ellen. Ha valaki hasonló problémákkal küzd, mint én, akkor eszegesse szorgosan, meeeeert a triglicerid-szintet is segít kordában tartani. Az emésztést is segíti, jó a bél- és a gyomorhurut ellen.
Díszítsünk dióval
Nekem teljesen natúran, egy szép edénybe rakva is tetszik a dió, de szuperül ki lehet haszni, hogy ketté lehet törni. Fel lehet fűzni, ajtódíszt is könnyen lehet belőle készíteni. Aki nagyon szeret pepecselni, úszógyertyát is készíthet a félbetört héjából vagy éppen kicsi játéknak “bölcsőt”. Nem akarok ennyire előre ugrani, de aranyszínű festékkel lefújva és szalagra fűzve tökéletes karácsonyfadísz.
Süssünk dióval
Tudom, hogy sós környezetben is megállja a helyét, de nálam ez csak annyit takar, hogy sajttálhoz az alma mellé rakok diót is 🙂 Viszont süteményeben nagyon szeretem, az Eszterházy torta és a zserbó sokunk kedvence. Sokféle keksz, aprósüti készíthető belőle; sőt diókrém is. Az én személyes kedvencem a Holdacska, de csak mi hívjuk így, eredetileg azt hiszem diós kifli név alatt fut. Csak annyi vele a probléma, hogy nem diétás, viszont nem lehet abbahagyni…
Holdacska
Hozzávalók:
* 300 g liszt
* 270 g margarin
* 120 g darált dió
* 90 g cukor
* plusz íz: fahéj, citrom, vanília (ki mit szeret)
+ megszóráshoz porcukor; ezt is nyugodtan ízesíthetjük
Összedolgozzuk a hozzávalókat és rudat sodrunk belőle; ebből csipkedünk le darabokat, amiket még picit sodrunk és kifli alakba hajtunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket és kb 160-170 fokon 15-20 percig sütjük őket. Miután kihűltek, megporcukrozzuk őket és lehet csemegézni 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: