Monde de Fleur

Egy kis gasztro

Sziasztok lányok!

Tudni kell róla, hogy imádok sütni-főzni és ez a lisztérzékenységem miatt csak fokozódott. Sajnos az az átlagos, amikor a mamám főz ránk, ami mindenki szerint praktikus és jó, csak enyhén szólva nem olyan változatos a menü…szóval szerencsére mama kivett egy szabadnapot a héten, gondoltam, megosztom veletek az aznapi produktumomat:) (nem volt még ilyen bejegyzés, de remélem azért tetszeni fog)


Világ legegyszerűbb hagymalevese

*3-4 nagyobb fej hagyma
*olaj (1 ek bőven elég)
*1 dl főzőtejszín
*mennyiségtől függően leveskocka-0,5 l/1 kocka
*víz

A hagymát felaprítjuk; minél apróbb, annál jobb, bár az én szemem nem bírja nagyon. Az olajon üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a vizet és a leveskockát. Forrásig főzzük, meg beleöntjük a főzőtejszínt. Még egy rottyanásig hagyjuk főni és KÉSZ IS!!!
Elég primitív, de nagyon finom és tényleg nem kell bele se só, se bors. Mi pirítóssal és sajttal esszük, de kinek mi:)

Rakott karaj
*750 g szeletelt, csontmentes karaj
*hagyma
*só, bors, ízlés szerint egyéb fűszerek
*egy nagy tejföl
*a levesből megmaradt főzőtejszín
*reszelt sajt (mennyiség ízlés szerint)
*egyéb ízesítőnek sarabolt sonka, szalonna….

Először megtisztítjuk a szeleteket, kiklopfoljuk és mindkét oldalába beledörzsizzük a sót és a borsot. Ezután olaj nélkül picit megpirítjuk serpenyőben (így nem szárad ki sütésnél) és bepakoljuk a tepsibe.

Felszeleteljük a hagymát és rápakoljuk a husikra. Ha fokozni akarjuk az élményt, akkor rákockázhatunk szalonnát vagy sonkát-én az utóbbit tettem rá.

Bekeverjük a főzőtejszínt a tejföllel és a sajttal, ezt is befűszerezzük (só, bors, egyebek). Ezt a fincsi egyveleget ráborítjuk a husikra.

Közepes hőfokon úgy 40 perc elég neki, természetesen ha van türelme az embernek, akkor rákapcsol picit, hogy megpiruljon. Nekünk nem szokott:D Tepsis krumplival ettük, de persze a rakottas aljára is be lehet pakolni felkarikázva.

Diétás mirinda szelet

Ő első ránézésre nem a leggusztább, főleg annak, aki a rendes, lisztes-cukros változatot szereti; de az íze miatt megéri kipróbálni:)

Tésztához:
*3 db tojás
*2 csomag csokis pudingpor
*0,5 dl olaj
*csapott tk sütőpot
*édesítő (én Update Nyírédest használok)
Krém:
*150 g túró
*puha margarin vagy egy kis tejföl
*pici citromlé
*pici vanília aroma (a nem annyira diétázóknak vaníliás cukor)
*édesítő
Mirindás réteg:
*3-5 dl energiacsökkentett narancsos szénsavas ital
*1 csomag vaníliás pudingpor
*édesítő

Tészta:
Két féle tésztát szoktam váltogatni, ez az egyik, a másik 5 db tojásból, kakaóporból és édesítőből áll; de ez a tömörebb, átlagos evőknek szerethetőbb verzió. Annyi az egész, hogy minden hozzávalót alaposan összekeverünk és sütőpapírral bélelt kicsi tepsibe öntjük. Nem kell megijedni, ez tényleg ilyen lapos és mennyiségre se a legtöbb; természetesen alapanyagok duplázásával több lesz. A sütésnél nagyon oda kell figyelni, mert alacsony hőfokon is kész lesz kb 15 perc alatt. Sütőből kivéve én már rögtön rá is szoktam borítani a tálcára; nyugalom, nagyon könnyen lejön a sütőpapírról!
Krém:
A túrós krém is hasonlóan bonyolult, megtörjük a túrót, hozzáadjuk a puha margarint/tejfölt. Nagyon alaposan összemixeljük (főleg a margarinnal, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok) és ízesítjük a vaníliával, citromlével és édesítővel. Amint picit hűlt a tészta, rá is kenegethetjük.
Mirinda:
Felrakjuk a lábost a tűzhelyre, bele az üdítőt. Mennyiségtől függő lesz a tömörsége, én általában 4dl-t szoktam felhasználni, ez nem túl folyós, nem túl tömör. Beleöntjük a pudingport és folyamatosan kevergetjük. Hamar összeáll és zselés állagú lesz-számomra ez megmagyarázhatatlan, de a kémia sosem volt az erősségem. A tűzről levéve borítsuk nyakon vele a süteményt, majd rakjuk el hűlni. Pofon egyszerű 🙂

Diétás epres torta

Vagy csokis vagy vaníliás vagy puncsos….pudingtól függ:) Igen, nekem ez az egyik kedvenc alapanyagom a sütéshez a liszt helyett. Természetesen emeletes krémes sütit is lehet belőle csinálni, végtelen variációjú krémmel, de nekem ilyen hangulatom volt most. Ebben a sütiben kiválóan érvényesül a puding íze, persze finomabb lesz nyáron, amikor igazi eper és habtejszín lesz a tölteléke.

Tésztához:
*3 db tojás
*3 csomag epres pudingpor
*0,6 dl olaj
*1 tk sütőpor
*édesítő
Krémhez:
(*előző süti maradék túrós krémje)
*1 csomag vaníliás pudingpor
*3dl tej
*édesítő

Tészta:
Szintén nagyon egyszerű, minden egybedolgozunk és formában betesszük sülni. Picit lassabban sül, mint az előző, de 20-25 perc bőőőven elég neki is. Kivéve őt is ledobhatjuk rögtön a helyére. Ha picit hűlt, vágjuk ketté.
Krém:
Sok verzió létezik, én a maradék túrós krémmel kentem meg az alját, rá pedig sűrű pudingot raktam. Nem szeretem a vajas krémeket, szóval csak összefőztem a pudingot kevesebb, 3 dl tejcivel és édesítővel, majd ráöntöttem a sütire. Ha megvagyunk a krémmel, össze is rakhatjuk a tortácskánkat.

Csoportkép:

Mielőtt valakiben felmerülne a kérdés, én általában olajat használok olvasztott margarin helyett, mert az utóbbi macerásabb és koszolódósabb. Természetesen a hatásuk ugyan az 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Maria Sself says:

    Looks so delicious!

  2. Daisy says:

    i have no idea what you’re writing but it looks really good:)x DaisyThe Mandarine Girl

  3. jaj fúj, ne is mondd:D én párszor beleszaladtam már olyan termékekbe, amik nem voltak megfelelőek, meg olyanba, is, hogy húspultban megtagadták, hogy elmondják az összetevőit a felvágottnak… meg nagyon buták tudnak lenni néha az emberek, megkérdeztem étteremben: ajánljon valamit, ami könnyű, de nincs benne tejtermék. oké, hát mozarellás saláta. jó és a mozarella miből van szerinte?:D:D

  4. Lisa says:

    oh my gosh you don’t understand my favorite type of meat is pork… and my favorite thing is pork with cream sauce!!! i think this would be so delicious over rice hahaha! i’m going to try and make this it looks so delicious :)!

  5. Tudom és nagyon oda is figyelek rá, de szerencsére nagyjából elérhetőek a gluténmentes változatok ezekből a termékekből (főleg a puding és a sütőpor az, amit könnyen találok). Én is mindig ledöbbenek, hogy mikbe raknak lisztet, sose értettem, hogy gumicukorba vagy felvágottba pl minek kell; bizonytalant nem is szoktam venni inkább:D (és nem is akarok belegondolni, hogy miket művelhetnek a húsüzemekben)

  6. rusalka says:

    na most ezekből a leveskocka, a főzőtejszín a sütőpor és a pudingpor is tartalmazhat olyat, amit lisztérzékeny nem ehet (keményítők). nem tudom mennyire szoktál erre odafigyelni/mennyire súlyosak a reakcióid, de hátha fel sem merülne benned. én a tejfehérjére is allergiás vagyok és meglepődnél, mennyi olyan dologban van, aminek köze nem kellene, hogy tejhez legyen, lásd (nem sajtos ízesítésű) felvágott.

  7. Anonymous says:

    Felvágás előtt tedd be a hűtőbe fél órára a hagymát,úgy nem fog könnyezni a szemed. 🙂

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!